Formula 1:n vuosi 2023 tarjoilee todella jännittäviä kilpailuja sekä mielenkiintoisia asetelmia. F1 2023 -kausi alkaa 5.3. Bahrainissa ja päättyy 26.11. Abu Dhabiin. Onko vihdoin se vuosi, kun mestaruudesta taistelee kenties kolme – jopa neljä tallia?
Viimeisimmät vuodet ollaan kuljettu ensin neljä kautta Mercedeksen Lewis Hamiltonin kyydissä – nyt voimasuhteet ovat vaihtuneet Redbullin ja Max Verstappenin hyväksi.
Edellisellä, F1 2022 -kaudella voimasuhteet tallien välillä olivat merkittävät – kauden lopussa kuitenkin nähtiin, että niin Mercedes kuin Ferrari ovat ottaneet kauden aikana suuria kehitysaskelia. Kenties kauden 2023 aikana nähdäänkin vihdoin sitä haluttua kilpailua useamman tallin kesken.
Polttavan kovia kierroksia on taatusti luvassa – lue pidemmälle ja katsasta F1 kisa-aikataulu 2023, tallit ja kuljettajat sekä muutamat nostot formularadoista.
F1 kisakalenteri 2023 – aikataulu ja radat
- 5.3. Bahrain | Sakhir
- 19.3. Saudi-Arabia | Jeddah
- 2.4. Australia | Melbourne
- 16.4. Kiina – PERUTTU
- 30.4. Azerbaijan | Baku
- 7.5. Miami | Miami
- 21.5. Emilia Romagna | Imola
- 28.5. Monaco | Monaco
- 4.6. Espanja | Barcelona
- 18.6. Kanada | Montreal
- 2.7. Itävalta | Spielberg
- 9.7. Britannia | Silverstone
- 23.7. Unkari | Budapest
- 30.7. Belgia | Spa
- 27.8. Hollanti | Zandvoort
- 3.9. Italia | Monza
- 17.9. Singapore | Singapore
- 24.9. Japani | Suzuka
- 8.10. Qatar | Lusail
- 22.10. USA | Austin
- 29.10. Mexico | Mexico City
- 5.11. Brasilia | São Paulo
- 18.11. Las Vegas | Las Vegas
- 26.11. Abu Dhabi | Yas Marina
Bahrain GP – Bahrainin Grand Prix
- Radan pituus: 5412 km
- Kilpailun pituus: 57 kierrosta
Bahrainin GP on ollut F1-sarjassa vuodesta 2004 – kauden avauksen lisäksi Bahrainissa ajetaan pre-season testit. Bahrainin rata on erittäin viihdyttävä rata kahden pitkän suoransa ansiosta, joissa nähdään etenkin päivitetyillä autoilla huomattava määrä ohituksia.
Saudi-Arabia GP – Saudi-Arabian Grand Prix
- Radan pituus: 6174 km
- Kilpailun pituus: 50 kierrosta
Saudi-Arabian GP järjestettiin vuonna 2021 ensimmäistä kertaa. Viime vuonna, 2022 kisan vei nimiinsä hallitseva maailmanmestari Max Verstappen.
Jeddahin rata on äärimmäisen mielenkiintoinen ja tervetullut betoniränni kisakalenteriin. Vasta kaksi osakilpailua nähnyt rata on tarjonnut uskomattomia tilanteita – äärimmäisen vaarallista sekä mielenkiintoista kisaamista.
Australia GP – Australian Grand Prix
- Radan pituus: 5303 km
- Kilpailun pituus: 58 kierrosta
Australian GP ajettiin vuonna 1985 ensimmäistä kertaa – voittoon ajoi Suomen ikioma Keke Rosberg.
Pitkään F1-kalenterin avauskilpailuna toiminut Australian GP oli kaksi vuotta sivussa koronapandemian takia, palaten kuitenkin kaudeksi 2022. Melbournen rata on F1-faneille tuttu, sillä siellä ollaan ajettu vuodesta 1996 lähtien.
China GP – Kiinan Grand Prix – PERUTTU
Kiinan GP oli tarkoitus järjestää 16. huhtikuuta, mutta covid-toimenpiteiden vuoksi kisa on peruttu. Kiinan GP perutaan jo neljättä kertaa putkeen – edellisen kerran Shanghaissa ajettiin F1-kisat vuonna 2019.
Azerbaijan GP – Azerbaijanin Grand Prix
- Radan pituus: 6003 km
- Kilpailun pituus: 51 kierrosta
Vuodesta 2017 lähtien F1 aika-ajoissa ollut Azerbaijanin GP on tarjonnut erittäin mielenkiintoisia osakilpailuja lähes tauotta. Rata on melko kapea ränni, jossa kuljettajat asetetaan limiitille.
Yksikään kuljettaja ei ole voittanut kahdesti kyseisellä radalla – Valtteri Bottas voitti osakilpailun vuonna 2019 ajaessaan Mercedeksellä.
Miami GP – Miamin Grand Prix
- Radan pituus: 5142 km
- Kilpailun pituus: 57 kierrosta
Miamin osakilpailu ajetaan vuonna 2023 vasta toista kertaa F1:n historiassa. Radan pohjapiirustus on mielenkiintoinen: hitaita mutkia on vain muutama kierroksen alussa sekä lopussa, toinen sektori puolestaan on todella nopea ja koostuu useista erittäin loivista mutkista.
Max Verstappen vei vuonna 2022 osakilpailun nimiinsä, perässään Ferrarin kuljettajakaksikko Charles Leclerc sekä Carlos Sainx.
Emilia Romagna GP – Imolan Grand Prix
- Radan pituus: 4909 km
- Kilpailun pituus: 63 kierrosta
Imolan osakilpailu on legendaarinen. Vuodesta 1981 vuoteen 2006 kisakalenterissa nähty Imolan rata on tunnettu vaarallisuudestaan sekä erittäin synkistä hetkistä.
Kyseinen rata on nähnyt kaiken – siitä muistutuksena F1-fanien sydämissä elää joka vuosi legendaarisen brasilialaiskuljettajan Ayrton Sennan kuolemaan johtanut turma sekä Imolan musta viikonloppu.
Monaco GP – Monacon Grand Prix
- Radan pituus: 3337 km
- Kilpailun pituus: 78 kierrosta
- Eniten voittanut kuljettaja: Ayrton Senna (6)
Monacon GP on F1 kisakalenterin kenties tylsin osakilpailu, joissa aika-ajoilla on valtava merkitys. Monacossa ei kuumottavia ohituksia nähdä – tätä kuitenkin hieman paikkaa radan armoton luonne: yksi pieni virhe, ja olet ulkona.
Spain GP – Espanjan Grand Prix
- Radan pituus: 4675 km
- Kilpailun pituus: 66 kierrosta
Espanjan GP ajetaan vuonna 2023 Barcelonassa, kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina. Vuodesta 2017 lähtien viisi osakilpailua putkeen radalla voittanut Lewis Hamilton taipui viimein vuonna 2022 – hollantilaisen Verstappenin vieden voiton.
Myös suomalaiset formulakuljettajat ovat tuulettaneet voittoa Espanjassa aikoinaan – Mika Häkkinen voitti Espanjan GP:n triplasti peräkkäin, vuosina 1998, 1999 ja 2000. Kimi Räikkönen puolestaan on vienyt Espanjan kisat viisi kertaa 2005, 2008, 2012, 2013 ja 2016.
Canada GP – Kanadan Grand Prix
- Radan pituus: 4361 km
- Kilpailun pituus: 70 kierrosta
Kanadassa on ajettu vuodesta 1967 lähtien, ja Kanadan GP onkin yksi kisakalenterin legendaarisimmista radoista. Kanadan GP:ssä parhaiten menestyneiden kuljettajien palleilla komeilevat Michael Schumacher ja Lewis Hamilton.
Redbullin Verstappen voitti radan vuonna 2022 perässään Ferrarin Sainz sekä Mercedeksen Hamilton.
Austria GP – Itävallan Grand Prix
- Radan pituus: 4318 km
- Kilpailun pituus: 71 kierrosta
Redbullin kotiratana tunnettu Spielbergin Redbull Ring on F1-kisojen ainoa rata, jossa Mercedes ei pystynyt dominoimaan viiden vuoden ylivoimaisella aikakaudellaan.
Redbull on ollut kyseisellä radalla aina äärimmäisen kova – vuonna 2022 tosin voiton vei Ferrarin Charles Leclerc.
British GP – Britannian Grand Prix
- Radan pituus: 5891 km
- Kilpailun pituus: 52 kierrosta
Britannian GP:ltä ei historiaa puutu – tämä osakilpailu on ollut F1-sarjassa jo vuodesta 1950. Silverstone on nopea, erittäin viihdyttävä ja tasapainoinen rata.
Britannian GP on sekä Lewis Hamiltonin että Mercedeksen kotikisa. Hamilton on voittanut radalla peräti kahdeksan osakilpailua, mutta edellisvuonna voiton vei Carlos Sainz.
Hungary GP – Unkarin Grand Prix
- Radan pituus: 4381 km
- Kilpailun pituus: 70 kierrosta
Suomalaisten kotikilpailuna toimiva Unkarin GP vetää tuhansittain suomalaisfaneja – joskus suomilippuja näyttääkin liehuvan katsomossa enemmän kuin itsenäisyyspäivänä.
Unkarin osakilpailun rata ei layoutin ja ohituspaikkojen puolesta ole erikoinen ole, mutta tarjoaa kuitenkin suhteellisen mielenkiintoisia kilpailuja. Lewis Hamilton on voittanut Unkarin GP:n kahdeksan kertaa.
Belgium GP – Belgian Grand Prix
- Radan pituus: 7004 km
- Kilpailun pituus: 44 kierrosta
Belgian Spa-Francorchampsin rata on todella viihdyttävä ja kuljettajien suosikki tiukkoine mutkineen. Belgiassa sateilta harvoin vältytään, mikä tuo oman lisämausteensa haastaviin mutkiin.
Dutch GP – Hollannin Grand Prix
- Radan pituus: 4259 km
- Kilpailun pituus: 72 kierrosta
Max Verstappenin kotiratana toimiva Zandvoortin osakilpailu palasi kalenteriin vuonna 2021 yli 30 vuoden tauon jälkeen. Tällä vuosikymmenellä kahdesti järjestetty kilpailu on mennyt Verstappenin nimiin molempina vuosina.
Hollannin GP:n radalla on nopea tahti, sisältäen uniikin, kaltevan “hairpin” -mutkan.
Italian GP – Italian Grand Prix
- Radan pituus: 5793 km
- Kilpailun pituus: 53 kierrosta
Italian GP aka Monza, legendaarinen Ferrarin kotirata. Monzan radalla nopeutta piisaa: vain 10 hyvin merkityksetöntä mutkaa sisällään pitävä rata on käytännössä suoraa baanaa.
Singapore GP – Singaporen Grand Prix
- Radan pituus: 5063 km
- Kilpailun pituus: 61 kierrosta
Singaporen rata on jälleen yksi katurata pitkällä profiililla, joka ajetaan illalla keinotekoisella valaistuksella.
Japan GP – Japanin Grand Prix
- Radan pituus: 5807 km
- Kilpailun pituus: 53 kierrosta
Japanin GP ajetaan legendaarisella Suzukan katuradalla, jolla ei virheitä sallita. Japanin GP tarjoaa aika-ajoihin mielenkiintoisia hetkiä – kuljettajat ovat taatusti koko kierroksen ajan äärirajoilla.
Qatar GP – Qatarin Grand Prix
- Radan pituus: 5380 km
- Kilpailun pituus: 57 kierrosta
Vain kertaalleen F1 historiassa ajettu Qatarin GP on yksi Lähi-Idän uutuuksista. Rata ei layoutin puolesta tarjoa kovinkaan kummoisia hetkiä. Erityisen Qatarin GP:stä tekee toki se, että kyseessä on iltakilpailu – ja täten keinovalaistuksessa ajettava kisa.
USA GP – USA:n Grand Prix
- Radan pituus: 5513 km
- Kilpailun pituus: 56 kierrosta
Legendaarinen USA:n osakilpailu palasi Austiniin kahden vuoden tauon jälkeen vuonna 2021. Viimeisimmät osakilpailut ovat vieneet Max Verstappen, joka on voittanut nyt kaksi maailmanmestaruutta putkeen. Tätä edelsi Valtteri Bottaksen ja Kimi Räikkösen voitot vuosina 2018 ja 2019.
Mexico GP – Meksikon Grand Prix
- Radan pituus: 4304 km
- Kilpailun pituus: 71 kierrosta
Sergio “Checo” Perezin kotiratana toimiva Mexicon GP on hyvinkin viihdyttävä rata. Lähtökiihdytys ensimmäiseen mutkaan on koko kisakalenterin pisin, sillä lähtöviiva on muista radoista poiketen aivan suoran alussa.
Tämä ominaisuus on usein, ainakin aikaisempina vuosina tarkoittanut sitä, että aika-ajoissa voi olla jopa parempi sijoittua toiseen lähtöruutuun – tällöin edellä ajavasta saatava vetoapu usein auttaa helppoon ohitukseen.
Brazil GP – Brasilian Grand Prix
- Radan pituus: 4309 km
- Kilpailun pituus: 71 kierrosta
Erittäin mielenkiintoisen kiihdytyksen maaliviivalle tarjoava Brasilian GP:n rata on vauhdikas. Suomalaiset muistavat takuulla kirkkaasti vuoden 2007 kisan, kun Kimi Räikkönen nousi maailmanmestariksi.
Las Vegas GP – Las Vegasin Grand Prix
- Radan pituus: 6120 km
- Kilpailun pituus: 50 kierrosta
Las Vegasin GP on täysin uusi ratatulokas vuoden 2023 F1 -kisoihin – ja onkin ominaisuuksiensa puolesta kenties mielenkiintoisin rata.
Radalla ajetaan todella tiukkoja mutkia edestakaisin kiemurtelevan käärmeen muodossa käytännössä ykkösmutkasta lähtien aina mutkaan numero 11 – kokonaisuudessaan mutkia koko radalla on 14.
Abu Dhabi GP – Abu Dhabin Grand Prix
- Radan pituus: 5554 km
- Kilpailun pituus: 55 kierrosta
Kisakalenterin viimeisenä ratana toimiva Abu Dhabi ei jätä kylmäksi – tarjoten välillä dramaattisiakin käänteitä. Abu Dhabin GP ajetaan osittain päivänvalossa, osittain keinovalaistuksessa auringon laskettua.
F1 aika-ajot 2023 – tallit ja kuljettajat
⚫️ Redbull: Max Verstappen & Sergio Perez
⚫️ Mercedes: Lewis Hamilton & George Russell
⚫️ Ferrari: Charles Leclerc & Carlos Sainz
⚫️ McLaren: Lando Norris & Oscar Piastri
⚫️ Alpine: Pierre Gasly & Esteban Ocon
⚫️ Alfa Romeo: Valtteri Bottas & Zhou Guanyu
⚫️ Aston Martin: Fernando Alonso & Lance Stroll
⚫️ Haas: Kevin Magnussen & Nico Hulkenberg
⚫️ Alpha Tauri: Yuki Tsunoda & Nyck de Vries
⚫️ Williams: Alex Albon & Logan Sargeant
Redbull | Max Verstappen & Sergio Perez
Edellisellä kaudella dominoinut Redbull lähtee ennakkosuosikkina myös vuoden 2023 F1 -kauteen. Vaikka muut tallit ottivatkin Redbullia loppukaudesta kiinni, oli punainen härkä silti kuningas. Tallin ykköskuljettaja Verstappen on ylivoimainen niin kauan, kunnes Ferrari tai Mercedes saavat kilpailukykyiset autot.
Kakkoskuljetteja Perez on osoittanut kuitenkin pystyvänsä haastamaan. Edellisellä kaudella Perez teki kaikkensa Verstappenin eteen, mutta aivan viimeisissä osakilpailuissa Max ei päästänyt Pereziä ohi – täten Leclerc vei sarjataulukon kakkospaikan Perezin nenän edestä vain muutamalla pisteellä.
Kysymys kuuluukin: kaivaako Perez ne kuuluisat kassit esiin, jotta Redbullin sisällä voitaisiin nähdä kilpailua?
Mercedes | Lewis Hamilton & George Russell
Mercedeksen puolella odotellaan edelleen kilpailukykyistä autoa. Ennen Verstappenin kahta viimeisintä voittoa todistettiin Hamiltonin aikakautta, kun herra ajoi täysin dominoivalla autolla mestaruudesta toiseen.
Russell osoitti viime kaudella pystyvänsä haastamaan Hamiltonin aika-ajoissa, mutta todellista kilpailukykyä ei vielä nähty. Ykköskuljettaja on edelleen Hamilton, joka hyvällä autolla pystyy ehdottomasti haastamaan Verstappenin.
Ferrari | Charles Leclerc & Carlos Sainz
Etenkin edeltävän kauden alussa Ferrari painoi erittäin kovavireisenä. Punainen ori kamppaili palkintopalleista, ja näytti ajoittain jopa nopeimmalta autolta. Vauhti kuitenkin hyytyi – tai Redbull otti massiivisia kehitysaskelia. Kumpi tahansa se olikin, tarvitsee Ferrari Mersun tapaan valtavasti lisää vauhtia, sillä kuljettajat ovat kunnossa.
Charles Leclerc on edelleen selvästi nopeampi kuin Carlos Sainz. Sainz on kenties varmempi kisakuljettaja, mutta edelliskaudella nähtiin Leclercin kasvaneen henkisesti ja karsineen virheliikkeitään.
McLaren | Lando Norris & Oscar Piastri
Landon rinnalle siirtyy ensimmäistä F1-kauttaan ajava Oscar Piastri. Piastri on lupaava kuljettaja, jolle ei voi kuitenkaan asettaa kovinkaan suuria odotuksia.
Landon on otettava harppauksia, sillä vaikka meno olikin selvästi parempaa, kuin tallikaverillaan Daniel Ricciardolla, ei Lando varmastikaan voinut olla tyytyväinen kauteen.
Alpine | Pierre Gasly & Esteban Ocon
Alpine nappasi Esteban Oconin rinnalle täksi kaudeksi aiemmin Alpha Taurilla ajanut Pierre Gaslyn. Gasly on osoittanut olevansa todella nopea kuljettaja oikeassa ympäristössä – mikäli Alpine saa kasaan kilpailukykyisen auton, ei Oconilla tulisi olla mitään jakoa Gaslya vastaan.
Alfa Romeo | Valtteri Bottas & Zhou Guanyu
Zhou Guanyua viime kaudella kouluttanut suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas ajaa toista kauttaan Alfa Romeolla. Bottas ilmoitti iloisena Merceksestä lähtiessään olevansa kiitollinen kolmen vuoden sopimuksestaan, sillä täten hän saa rakennettua hyvän pohjan. Kenties tällä kaudella Alfa kilpailee jo korkeammista sijoituksista?
Aston Martin | Fernando Alonso & Lance Stroll
Alpinelta Aston Martinin rattiin nuoren kanadalaisen rinnalle siirtynyt Fernando Alonso ottaa ison riskin. Alpinella oli kasassaan todella kilpailukykyinen auto, kun puolestaan Aston Martin oli edelliskaudella umpisurkea. Kuumapäinen Alonso tuskin kauaa katselee Strollin törttöilyjä.
Haas | Kevin Magnussen & Nico Hulkenberg
Haas oli edelliskaudella Ferrarin vahvan voimayksikön ansiosta yllättävänkin kilpailullinen. Kehityksiä tarvitaan kuitenkin myös muilla osa-alueilla, sillä ilman Kevin Magnussenin uskomattomia suorituksia, ei Haas olisi ollut lainkaan niin kilpailullinen.
Tanskalaisen F1 tallikaveriksi palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Nico Hulkenberg.
Alpha Tauri | Yuki Tsunoda & Nyck de Vries
Alpha Taurilla edelliskaudesta jatkaa edelleen kuumapäinen ja sanojaan säästelemätön Yuki Tsunoda. Kiroileva nuori japanilainen saa kovan haastajan vierelleen, kun Mercedeksen varakuljettana viime vuodet toiminut Nyck de Vries saa vihdoin mahdollisuuden F1-auton ratissa.
Williams | Alex Albon & Logan Sargeant
Williams hakee nousua pohjamudista. Talli ei ole kehittynyt viime vuosina laisinkaan. Nyt kehitystä on kenties kuitenkin tapahtunut ainakin kuljettajapuolella, kun uskomattoman heikosti viime vuodet ajanut sekä valtavia virheitä tehnyt Nicolas Latifi on vihdoin ulkona sarjasta – hänet korvaa Logan Sargeant.
Kumi laulaa ja kurveissa soi – Uhmapelaajilta kuumimmat Formula 1 vetovihjeet!
Uhmapelaajat tarjoaa läpi kauden vähintään kolme formulavihjettä jokaiseen f1 aika-ajot -kisaviikonloppuun. Sprinttiviikonloppuina ilmaiset F1 vetovihjeet tarjotaan sprinttiin, aika-ajoihin ja osakilpailuihin. Normaaleina kisaviikonloppuina kuitenkin haistellaan formulavihjeitä myös avoimiin harjoituksiin F1 aika-ajojen ja osakilpailuiden lisäksi.
Uhmapelaajien ilmaiset vetovihjeet voit lukea hyvissä ajoin aina ennen kisaviikonloppua – F1 2023 -kaudelle on luvassa myös kattavat kausivedot. Edelliskaudella vetovihjeistä kopatttiin Leclercin sijoittuminen Sainzin yläpuolelle sarjataulukossa täydellä panostuksella – huikealla 1,61 -kertoimella. Tämähän oli käytännössä ilmaista rahaa jo ennen kuin kausi edes alkoi.
Ota siis viimeistään nyt vihjeet-sivumme kirjanmerkkeihin – jottet jää paitsi kuumimmista F1 vetovihjeistä. Mikäli haluat varmistaa askeliasi vedonlyönnin parissa, lukaise läpi Uhmapelaajien vedonlyöntiopas ja saat parhaat vinkit tueksesi!