Vedonlyöntiopas salibandyyn

Päivitetty: 04.04.2023

Salibandy on viime vuosina kasvattanut suosiotaan Suomessa ja etenkin arvoturnauksista MM-kilpailut ovat jo varsin iso ja näyttävä tapahtuma. Lajin kasvattaessa suosiotaan myös itse peli on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana. Lajiväki saa vieläkin osakseen kuittailua vannoutuneilta jalkapallo- ja jääkiekkoharrastajilta, mutta huipputasolla salibandykin on nykyään jo todellista huippu-urheilua.

Lajin suosion kasvun myötä myös salibandy vedonlyönti on yleistynyt, ja yhä useampi vedonvälittäjä on ottanut lajin valikoimaansa. Nykypäivänä salibandysta pääseekin lyömään vetoa useimmilla tunnetuilla vedonlyöntisivustoilla. Vetokohteita on tarjolla niin F-liigaan ja MM-kisoihin kuin myös ulkomaisiin liigoihin.

Tässä oppaassa käymme läpi kaiken sen, mitä voitolliseen vedonlyöntiin pyrkivän kannattaa salibandysta tietää. Perehdymme niin erilaisiin vetomuotoihin ja suosituimpiin sarjoihin kuin myös tilastointiin ja ennakkoarvioiden tekoon.

Salibandy vedonlyönti – eteenpäin on menty

Lajin kehittyessä ja suosion kasvaessa salibandyn vedonlyöntimarkkina on viime vuosina ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Salibandyn osuus markkinoista on kuitenkin edelleen todella marginaalinen, mikä tarjoaa otollisia saumoja vetovoittojen takomiseen.

Kertoimet salibandykohteisiin voivat erota eri vedonvälittäjien välillä yllättävänkin paljon. Muutoinkin tärkeässä asemassa oleva kerroinvertailu nostaakin erityisesti päätään lyödessä vetoa tästä lajista. Kerroinvertailuun voi hyödyntää esimerkiksi asialle omistautuneita vertailusivustoja, joita löytyy netistä useita.

Salibandy vetokohteet

Suosituimmat salibandy vetokohteet ovat useimmille veikkaajille tutut ottelun voittajavedot 1X2-muodossa sekä maalimäärien veikkaaminen yli/alle -vetoina.

Tasapelit ovat lajissa melko harvinaisia, joten paras value löytyy yleensä perinteisestä 1X2-muotoisesta voittajavedosta. Myös moneyline-vedot ja tasoitusvedot kuuluvat kuitenkin monien vedonlyöntisivustojen valikoimaan.

Vetoja on mahdollista lyödä niin yksittäisistä otteluista kuin kokonaisesta kaudestakin. Toisin kuin joissakin muissa lajeissa, salibandyssa kausivetojen kertoimet ovat yleensä auki vain erittäin rajallisen aikaa juuri ennen kauden alkua ja mahdollisesti hetken aikaa ennen kevään pudotuspelien alkua.

  • Salibandy vedonlyönti – vetokohteet ja moneylineMoneyline
  • Salibandy vedonlyönti – vetokohteet ja 1x2 1×2 eli voittajavedot
  • Salibandy vedonlyönti – vetokohteet ja maalimäärät Maalimäärät yli/alle
  • Salibandy vedonlyönti – vetokohteet ja tasoitusvedotTasoitusvedot

Vetomuotona Moneyline

Moneyline-vedoissa veikataan yksinkertaisesti ottelun voittajaa. Tasapelistä ei voi lyödä vetoa, toisin kuin 1X2-vedoissa. Jatkoaika sekä rangaistuslaukauskilpailu otetaan moneyline-vedoissa huomioon. Tämä vetomuoto ei yleensä tarjoa parasta mahdollista voittopotentiaalia ainakaan ennakkosuosikin puolesta vetoa lyödessä, sillä kertoimet tälle joukkueelle ovat yleensä hyvin alhaiset.

Vetomuotona 1×2 eli voittajavedot

Perinteiset 1X2-vedot ovat varmasti monelle se tutuin vedonlyöntimuoto. Näissä vedoissa pelaajan tulee veikata, päättyykö ottelu kotivoittoon, tasapeliin vai vierasvoittoon. Huomioon otetaan vain varsinainen peliaika. Salibandyottelut päättyvät melko harvoin tasapeliin, ja tälle lopputulokselle onkin 1X2-vedoissa usein tarjolla varsin mehevät kertoimet.

Vetomuotona maalimäärät yli/alle

Yli/alle-vedoissa veikataan, tehdäänkö maaleja yli vai alle tietyn rajan. Vedot voivat olla joko ottelu- tai eräkohtaisia tai koskea esimerkiksi tiettyä joukkuetta.

Tämä vetomuoto on suosittu vedonlyöntimuoto salibandyssa, jossa maaleja tehdään melko paljon moneen muuhun lajiin verrattuna. Tarjolla on myös monesti huomattavasti parempia kertoimia kuin voittajavedoissa.

Vetomuotona tasoitusvedot

Tasoitusvedoissa toiselle joukkueelle annetaan tietyn maalimäärän verran tasoitusta. Jos esimerkiksi lyöt vetoa joukkueesta +2,5 maalin tasoituksella, voitat vedon, jos vastustaja voittaa ottelun korkeintaan kahden maalin erolla.

Tasoitus voi olla myös negatiivinen, esimerkiksi -2,5 maalia. Tällöin valitun joukkueen tulee voittaa ottelu tasoitusta suuremmalla maalimäärällä, tässä tapauksessa siis 3 maalilla. Tasoitusvedot tarjoavatkin mainion mahdollisuuden lyödä vetoa ennakkosuosikin puolesta moneyline ja 1X2-vetoja korkeammilla kertoimilla.

Salibandy live vedonlyönti

Otteluiden aikana tapahtuva vedonlyönti eli livevedonlyönti on viihdyttävää puuhaa. Tilanteet otteluissa elävät jatkuvasti, ja vedonlyöjän tulee monesti pystyä tekemään nopeita päätöksiä. Juuri livevedonlyönnin vauhdikkuus tekeekin siitä niin jännittävää.

Valitettavasti salibandy live vedonlyönti on vielä lähes täysin olematonta. Pääosin salibandyyn lyötävät vedot ovatkin ennen ottelun alkua tehtyjä ennakkovetoja. Toki yksittäisiä tapahtumia löytyy, joihin esimerkiksi kotimainen monopoli Veikkaus tarjoaa livekohteita. Joka tapauksessa tämä osa-alue on lajissa vielä täysin lapsenkengissä.

Salibandyn suosituimmat sarjat – F-liiga ja SSL

Salibandykohteita löytyy markkinoilta useaan sarjaan ja vetoja voi iskeä sisään niin Tšekin pääsarjaan kuin myös Suomen ja Ruotsin alasarjoihin. Vertaillaanpa hieman salibandyn tunnetuimpia pääsarjoja: Suomen F-liiga ja Ruotsin Superliiga (SSL).

Yhtäläisyydet

Ruotsin Superliigaa on jo vuodet pidetty salibandyn NHL:nä, mutta Suomen kiriessä viime vuodet maajoukkueena länsinaapurin edelle on ääni kellossa ainakin jokseenkin muuttunut. Allekirjoittaneen papereissa SSL on edelleen maailman ykkössarja, vaikkakin kärkijoukkueiden taso täällä kotimaassa on vähintäänkin yhtä kova. Taso Ruotsissa on kuitenkin selkeästi laajempi ja etenkin Superliigan häntäpään joukkueet ovat F-liigan vastaavia edellä.

Molemmissa sarjoissa “rakenne” on hyvin samantyylinen. Kummastakin liigasta löytyy yksi selkeä mestarisuosikki ja loput joukkueet voidaan karkeasti jakaa omiin lokeroihin. Pudotuspeleissä nähdään lähes järjestään samat joukkueet, joskin Superliigassa pientä vaihtuvuutta viime vuosina onkin ollut.

Eroavaisuudet

F-liigassa peli on selvästi enemmän lähempänä kansainvälistä standardia, kun taas Superliigassa peli ei ole läheskään niin organisoitua. Hyvää vertailupohjaa saadaan esimerkiksi viime vuoden maalimääristä: Superliigassa osumia nähtiin keskimäärin noin 13 per ottelu ja kotimaisessa F-liigassa verkko heilui noin 11,6 kertaa per ottelu. Ruotsissa otteluita tahkotaan runkosarjassa 33, kun taas Suomessa runkosarja on 26 ottelun pituinen.

F-liigassa joukkueiden riveistä löytyy paljon nuoria pelaajia, kun taas Superliigassa junioritähdetkin tahkoavat uraansa melko pitkään vielä alemmilla sarjatasoilla. Tämän myötä Ruotsissa keulahahmot ovat jo pitkän linjan hiipuvia tähtiä, kun taas Suomessa on havaittavissa selkeää nuorten pelimiesten esiinmarssia.

F-liiga – Suomen salibandyn pääsarja

Salibandy vedonlyönti – F-liiga ja Ruotsin superliiga

Salibandyn Suomen mestaruudesta kisattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1986, ja tästä lähtien kisat on järjestetty vuosittain. Aiemmin SM-sarja tunnettiin nimellä Salibandyliiga, mutta keväällä 2020 sarjan nimi muutettiin F-liigaksi.

Vuoden 2021–2022 F-liiga kausi käynnistyi syyskuussa 2021, ja päättyi maaliskuussa 2022. Suomen mestaruus meni odotetusti jo viisi aiempaakin kautta voittaneelle Classicille. Seuraava kausi käynnistyy syyskuussa 2022.

F-liiga miesten sarjan otteluohjelma 2022–2023

F-liigan kausi 2022–2023 pyörähtää käyntiin 15.9.2022, kun EräViikingit kohtaavat TPS:n Vantaan Energia Areenalla. Runkosarjassa tullaan pelaamaan 198 ottelua, ja tämän jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa playoffseihin.

Kauden viimeinen ottelu tullaan näkemään 11.3.2023. Nähtäväksi jää, viekö Classic tälläkin kertaa kultaa, vai nähdäänkö tänä vuonna vihdoinkin uusi Suomen mestari. Katso koko otteluohjelma F-liigan sivuilta.

F-liiga vedonlyönti

Salibandyvedonlyönnin suosio on ollut viime vuosina nousussa, ja salibandykohteita onkin nykyään melko hyvin tarjolla vedonlyöntisivustoilla. Myös F liiga vedonlyönti kuuluu tänä päivänä monen vedonvälittäjän valikoimaan.

Tarjolla olevat kohteet vaihtelevat sivustolta toiselle, mutta parhaimmillaan saatavilla voi olla runsaskin kattaus erilaisia vetokohteita jokaiseen otteluun. Kohteet saapuvat vedonvälittäjien valikoimaan pääosin vasta lähellä kauden alkua, eikä edes kausivetoja pääse yleensä lyömään paljoakaan etukäteen.

Kansainvälinen salibandy

Kansainvälisesti salibandy ei vedonlyöntimarkkinoilla vielä juurikaan erotu. Ainoa varteenotettava vetokohde tällä saralla on oikeastaan salibandyn MM-kilpailut. Näissäkin hyvien kohteiden poimiminen voi tuottaa päänvaivaa, sillä tasoerot huippumaiden ja muiden välillä ovat valtavan suuret.

Kansainvälinen salibandy on todella fyysistä, eikä huippumaiden (Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Tšekki) välisissä otteluissa juurikaan maalipaikoilla juhlita. Maajoukkuetapahtumia on melko rajallinen määrä, ja datan kerääminen näistä niin sanotuista harjoitusotteluista on erittäin vaikeaa, sillä kokoonpanot ja pelityylit voivat vaihdella otteluiden välillä todella paljon.

Salibandyn MM-kisat

Salibandyn MM-kisat pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Tämän jälkeen kisat on perinteisesti järjestetty kahden vuoden välein. Koronaviruspandemian vuoksi vuoden 2020 kisat kuitenkin jouduttiin siirtämään vuodelle 2021, eli kolmen vuoden päähän edellisistä kisoista. Näissä Helsingissä pelatuissa MM-kisoissa Suomi sijoittui toiseksi, ja kultamitalin vei kotiin Ruotsi.

Seuraavat MM-kisat järjestetään 5.–13. marraskuuta 2022. Kisat tullaan pelaamaan Sveitsin Zürichissa ja Winterthurissa.

MM-kisat ja turnausvedonlyönti

Salibandyn MM-kilpailuissa pätevät normaalit turnausvedonlyönnin lainalaisuudet – nopea havainnointi sekä reagointi ovat avainasemassa, mikäli arvokisavedonlyönnissä mielii tehdä tulosta. Tilastoja ei luonnollisestikaan ole lähellekään yhtä paljon tarjolla, kuin normaaleissa sarjaolosuhteissa.

Turnausvedonlyönnissä myös sattuman merkitys korostuu entisestään. Arvokisoissa etua on, mikäli olet kartalla useamman maan pääsarjojen tapahtumista. Toki täytyy muistaa, että vedonlyöjätkin ovat vain ihmisiä, joiden päivä koostuu normaalisti 24 tunnista. Jokaisen maan pääsarjan seuraaminen ei todellakaan ole helppo rasti toteuttaa.

Salibandyn arvokisat ovatkin vedonlyöntimielessä hyvinkin marginaalinen tapahtuma, joten kokonaiskuvassa jopa parempi vaihtoehto on MM-kisatauon hyödyntäminen seurasalibandytilastojen tutkimiseen. Salibandyn MM-kisat osuvat keskelle sarjakautta joulukuuhun, joten täysi lepokaan vetohommista ja akkujen latailu kevätkauteen eivät varmasti ole salibandybetsarille huono vaihtoehto.

Miten menestyä salibandy vedonlyönnissä?

Salibandyvedonlyöntiin ja siinä menestymiseen pätevät täysin samat lainalaisuudet kuin missä tahansa muussakin lajissa. Työ on erittäin pitkäjänteistä ja luotto omaan tekemiseen pitää pystyä säilyttämään heikompinakin ajanjaksoina.

Olipa kyseessä sitten salibandy vedonlyönti tai vedonlyönti mistä tahansa muusta lajista, tilastointi ja tilastojen tulkinta on ehdottomasti yksi vedonlyöjän tärkeimmistä työkaluista. Ennen kauden alkua on hyvä muodostaa joukkueista jonkinlainen ranking. Edistyneimmät vedonlyöjät muodostavat joukkueille vielä tilastolliset voimaluvut, mutta perinteisellä joukkueiden lajittelulla esim. A, B, C, D ja E-luokkiin pärjää jo hyvin pitkälle.

Myös ennakkoarvioiden tekeminen on olennaisessa roolissa. Ottelun alkuarviota tehdessä huomiota kannattaa kiinnittää ainakin joukkueiden keskinäiseen historiaan, joskin liiallinen historian tuijottaminen on vedonlyöjälle mahdollisesti myös iso kompastuskivi.

Arvioita tehdessä kannattaa pitää mielessä se, että salibandy on kehittynyt lajina viime vuosina merkittävästi. Näin ollen esimerkiksi viisi vuotta vanhat tulokset ovat useassa tilanteessa täysin käyttökelvottomia. Seuraavaksi perehdymme vielä tarkemmin siihen, mitä kaikkea tilastoinnissa ja ennakkoarvioissa kannattaa huomioida.

Voimasuhteet ja rankingit

Salibandy vedonlyönti – parhaat veikkausvinkitRankingin tekemiseen kannattaa panostaa, sillä huolella laaditusta “taulukosta” on merkittävä hyöty vedonlyöntiin. Kerran huolellisesti tehty voimasuhdearvio toimii hyvänä pohjana myös seuraavan kauden rankingille ja näin ollen kaikkea historiallista dataa ei tarvitse joka vuosi perata uudelleen yön pikkutunteina läpi.

Salibandyssa voimasuhteet voivat vaihdella joukkueiden välillä jo vuodessakin merkittävästi ja esimerkiksi viime vuoden rökäletappiossa toiselta joukkueelta on voinut kokoonpanosta uupua useampikin avainpelaaja. Voimasuhteita punnittaessa esiin nousee lajitietämys, joka onkin salibandyn kaltaisessa pienessä lajissa lähes kaiken A ja O voitolliseen vedonlyöntiin.

Salibandyssa kaikkein edistyneimmät tilastot kuten xG-mapit (expected goals) eli maaliodottamat eivät ole lähellekään yhtä tarkkoja kuin esimerkiksi jalkapallon Valioliigassa. Pienen lajin resursseilla laukaisukartat otteluista ovat välillä hyvinkin kyseenalaisia. Voidakseen tehdä täysin tarkkoja maaliodottamamalleja vedonlyöjän tulisi periaatteessa katsoa jokainen ottelu itse ja tilastoida samalla joukkueiden maalipaikkoja.

Rankingeja salibandyyn laatiessa ei ole mitään yhtä tiettyä, ainutta ja oikeaa tapaa tehdä asioita – tapoja on yhtä monta kuin vedonlyöjiäkin. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva ja turvallisimmaksi koettu lähestymistapa.

Kokoonpanot

Pienen lajin resursseilla ottelukokoonpanojen julkistus venyy salibandyssa useasti todella pitkälle ja mahdolliset tähtipelaajien poissaolot tulevat suuren yleisön tietoon varsin lähellä alkuvihellystä. Vedonlyöjän kannalta kuitenkin hyvä uutinen on se, etteivät kokoonpanot yleensä vuoda vedonvälittäjienkään tietoon etukäteen.

Sisäpiiritiedolla on valtava hyöty pienessä lajissa, mutta kuten historian tulkitsemisessakin, kolikolla on tässäkin tapauksessa kääntöpuolensa. Kokoonpanoihin ei kannata ikinä ylireagoida ja sanonta “ei sota yhtä miestä kaipaa” pitää paikkansa useasti myös urheilumaailmassa. Jos paras maalintekijä on poissa ottelusta, maaliodottama saattaa toki tippua. Laajan pelaajamateriaalin ansiosta yksittäisen pelaajan poissaolo ei kuitenkaan yleensä vaikuta joukkueen menestykseen merkittävästi.

Kokoonpanouutiset heiluttavat marginaalista salibandymarkkinaa välillä todella rajustikin. Nämä ovat järkipelaajalle loistavia paikkoja iskeä niin sanottua tuularikansaa vastaan erittäin hyvällä odotusarvolla.

Pelityylit ja taktiikat

Pelityylien ja joukkueiden taktiikoiden tunteminen jää arvioissa yleensä hieman taka-alalle, mutta näiden seikkojen huomioiminen arviossa on erittäin tärkeää. Esimerkiksi sarjan häntäpään joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat otollisia paikkoja hyödyntää urheilun lainalaisuuksia ja psykologiaa.

Havainnollistus esimerkin kautta:

Kauden alkuarvioissa rankingin pohjalle arvioidut joukkueet kohtaavat neljännellä ottelukierroksella. Joukkue X on napannut avausottelussa ison altavastaajavoiton sarjan kärkijoukkueesta ja pelannut tiukkoja otteluita myös muita ylemmäksi arvioituja ryhmiä vastaan. Joukkue Y taas on kärsinyt isoja rökäletappioita ja hävinnyt kaikki ottelunsa. Kaksikon otteluun joukkue X lähtee selkeänä suosikkina, vaikka rankingissa joukkueet ovat hyvin lähellä toisiaan.

Nyt joukkue X kuitenkin joutuu itse olemaan peliä tekevän joukkueen roolissa, eikä isompia vastaan toiminut vastahyökkäystaktiikka tänään onnistu. Joukkue Y pääsee toteuttamaan tuttua altavastaajapeliään ja aiemmista otteluista poiketen vastustajan hyökkäys on tänään selkeästi aiempia köykäisempi. Joukkueen X peli ei luonnistu, kun se joutuu olemaan itse palloa enemmän hallitseva osapuoli ja näin ollen joukkueen Y ennen ottelua kupongille tarttunut korkea kerroin näyttää heti ottelun alettua erittäin hyvältä.

Taloudelliset erot joukkueiden välillä

Salibandyssa raha ei liiku läheskään samaan malliin kuin suurimmissa jalkapallo- ja jääkiekkosarjoissa. “Siirtoikkuna” on yleensä lajin puolella melko rauhallinen, eikä niin sanottuja “isoja kaloja” vuositasolla hirveän montaa seurasta toiseen yleensä liikahtele.

Joukkuevalinnoissa useasti itse joukkue on sivuroolissa, ja kokoonpanon määrittävät pitkälti siviilielämän muut asiat. Suurin osa pääsarjapelaajistakin tekee lajin ohella aivan tavallista päivätyötä ja ammattilaispelaajia sarjoissa pyörii vain kourallinen.

Esimerkiksi monet F liiga seuroista ovatkin liikkeellä hyvinkin pienellä, vajaa 20 000 euron vuosittaisella pelaajabudjetilla. Osalla joukkueista on kuitenkin käytössään jopa kymmenen kertaa tätä suurempi budjetti. Näin valtavat taloudelliset erot näkyvät väistämättä myös otteluissa, ja siksipä nämä asiat kannattaa huomioida myös ennakkoarvioita tehdessään.

Mistä parhaat kertoimet salibandy vedonlyöntiin?

Vaikka salibandy onkin hyvin pieni laji maailman mittakaavassa niin lähes kaikkien tunnetuimpien vedonlyöntisivustojen valikoimaan kuuluu nykypäivänä salibandy vedonlyönti. Lajista kiinnostuneella riittääkin tänä päivänä valinnanvaraa vedonvälittäjien suhteen.

Valikoidessa sivustoa vedonlyöntiin kannattaa pitää mielessä kerronvertailun tärkeys. Etenkin salibandyssa kertoimet saattavat vaihdella vedonvälittäjältä toiselle aivan rutkastikin. Yksi ja sama vetosivusto harvemmin tarjoaa parhaita kertoimia joka ikiseen kohteeseen, ja yleensä kannattavinta onkin pitää pelitili aktiivisena useammalla eri vedonvälittäjällä.

Pelivaihdoiltaan salibandykohteet ovat hyvin maltillisia, minkä johdosta myös panosrajat ovat luonnollisesti huomattavasti pienemmät kuin esimerkiksi Valioliigassa tai NHL:ssä. Ammattimaisella otteella ja Uhmapelaajien salibandyvinkkejä seuraamalla on kuitenkin mahdollista tehdä ihan oikeaa tiliäkin salibandyn kautta.

Salibandy vedonlyönti FAQ
Mitkä ovat suosituimmat salibandy vetokohteet? arrow-icon
Mitkä ovat parhaat sivustot salibandy vedonlyöntiin? arrow-icon
Mistä löytää ilmaiset vetovihjeet F liiga vedonlyöntiin? arrow-icon
20 ilmaiskierrosta ilman talletusta